27 Eylül 2011 Salı

Tanker Piyasası - 2011 İlk Yarısı - Osman Kaya TURAN

Tanker Piyasası

İkinci çeyrekte petrol talebinde gerileme

İkinci çeyrekte Ürün Tankeri (Product Tanker) piyasasında ABD Körfezinden güçlü bir ihracat ve Güney Amerika ve Afrika’dan güçlü bir talep ortaya çıktı. Ek olarak, yüksek petrol fiyatları ve Libya’daki savaş ve Japonya’daki deprem nedeniyle de talepte daralmalar ortaya çıktı. Uluslararası Enerji Ajansı (The International Energy Agency - IEA) ) petrol talebinin 2011 yılı ilk çeyreğine kıyasla ikinci çeyrekte günlük ortalama 0,9 milyon varil ya da % 1 oranında azaldığını tahmin ediyor.

Ajans, bu çeyrekteki yüksek petrol fiyatları ve azalan talebe rağmen yılın geri kalanında talebin artacağını 2011 yılı için ortalama talebin günlük 89.5 Milyon varil olacağını tahmin ediyor ki bu durum 2010 yılına oranla % 1.4’lük bir artışı ifade ediyor.  Büyümenin OECD üyesi olmayan ülkelerle sınırlı olması bekleniyor. Çin’in beklenen talep artışı % 6.9 civarında olup, bu miktar global talep artışının % 30’una tekabül edecek. Diğer bir taraftan,  yılın başındaki sağlam başlangıcın ardından, Kuzey Amerika petrol talebi yüksek petrol fiyatları ve yavaşlayan ekonomik aktivite nedeniyle yavaşlama belirtileri göstermeye başlıyor. Ön veriler, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla Kuzey Amerika'da petrol talebinin % 2.6 azalarak, 2011 yılında 2010’a göre % 0.9 oranında düşeceğini tahmini olarak gösteriyor (kaynak: IEA, Temmuz 2011).

Global filoda ılımlı değişiklikler

Handy ve MR sınıfı gemilerde ikinci çeyrekte artış % 1 oranında olup, Handy sınıfı % 0.3 büyürken MR filosu % 1.9 artış gösterdi. Düşen yeni inşaa faaliyetlerinin de etkisiyle 2012 ve sonrasında siparişler önemli bir gelişme göstermedi.

Bir diğer önemli husus da yeni gemilerde gelişmiş tasarımlar, yakıt verimliliği ve düşük CO2 emisyonu ön plana çıkıyor. Bu sayede işletme maliyetlerinin de azaltılması hedefleniyor.

Piyasa görünümü - Özet gelişmeler

·         Küresel petrol talebinin 2011 için yaklaşık % 1,4 - 1,5 büyüyeceği tahmin edilmektedir,
·         OPEC ülkeleri üretiminde 2011 yılı ikinci yarısında % 3,7 artış tahmin edilmektedir,
·         Küresel petrol talebinin 2012 için yaklaşık % 1,6 büyüyeceği tahmin edilmektedir,
·         Küresel GSYİH büyümesinin, 2011 yılında % 4,2,  2012 yılında ise % 4.4 olacağı tahmin edilmektedir,
·         Çin, 2011 için tahmin edilen % 9.6 yıllık GSYH büyümesi ile küresel toparlanma liderliğini sürdürüyor,
·         OECD kara tesislerindeki ticari stoklar 2. çeyrekte 59.3 gün ortalama ile azaldı,
·         Yüzer ham petrol ve ürün depolama düzeyleri düşük seviyelerde kalıyor,
·         Tanker arzındaki büyüme 2011 yılında % 3.1 olarak tahmin edilmektedir,
·         Son günlerde ABD ve Avrupa Birliği’nde olan kötü gelişmeler yeni soru işaretlerini de beraberinde getirmektedir.



Saygılarımla,

Osman Kaya TURAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder