10 Ocak 2012 Salı

Sektör Yeni Teşvik Düzenlemelerinden nasıl etkin şekilde faydalanır?

Umutla beklenen teşvikle ilgili çalışmaların devam ettiğini okuyoruz. Bu doğrultuda sektör temsilcilerimizin başta DTO, GİSBİR, BADER, ODEK ve GMO  olmak üzere büyük bir özveriyle çalışmalar gerçekleştirdiği de hepimizin malumudur (unuttuğum ya da bilgi sahibi olmadığım kuruluşlar var ise özrümü kabul ediniz). Bu çalışmaları büyük bir takdir ve gurur ile izliyoruz. Gelinen noktada neler yapılabilir, bunları tartışmakta fayda bulunmaktadır;

Yeni teşvik sistemi duyulduğu üzere ülkemizin genelindeki tüm sektörleri ilgilendireceği için, ilgili teşviklerin sektörümüze doğrudan pozitif anlamda katkı sağlamasında ilgili Bakanlarımız, bürokratlarımız ve kurumlarımızın sektörümüz hakkında bilgilendirilmesi anahtar koşuldur.

Sektörel bilgilendirme aşağıdaki hususlarda olmalıdır;

  •     Öncelikle sektörümüzün ülkemize faydalarının sayısal anlamda anlatılması,
  •   Sektörün SWOT  analizini de içeren stratejik planlamasının yapılması ve sunumu. Bu bağlamda beklentilerin ve hedeflerin açıkça ortaya konması (detaylar istenirse başka bir yazıda paylaşılabilir),
  •    Yukarıdakilerin düzgün bir raporlama ve sunumlar ile teşviklerle ilgili anahtar konumdaki grup ve kişilere anlatılması ve gereğinde basından bu konuda destek alınması.

Yukarıdaki süreç oldukça zahmetli, maliyetli ve uygun ekibe dayalı bir durumdur.  Ancak bu sektör kendine ait bir stratejik planlamayı ham şekilde dahi olsa yaratamadığı sürece sektörümüzün geleceğinin aydınlık olamayacağı aşikardır. Diğer bir nokta da bu çalışmaları yabancı kurum ve kuruluşlara naçizane düşüncem bırakmamaktır. Çünkü ne onlar bizleri ve sektörün gerçeklerini bizim kadar tanıyabilir ne de  gerçek anlamda ülkemiz sektörünü düşünecektir (geçmişte ya da günümüzdeki sektörde ileri ülkelerin uygulaması bu gruplardan faydalanmakla birlikte sistemi ülkenin iç dinamikleriyle oluşturmaktır).

Ayrıca sonunda doğrudan sektöre katkı sağlamayacak bir teşvik sisteminin ortaya çıkması durumunda ülkemize büyük katkılar sağlayan bu sektörün kayıpları nedeniyle ülkemize ve sektöre çok yazık olacaktır.

Bu konuda sektör ileri gelenlerimizin önderliğinde yapılacak çalışmalara eski bir stratejik planlamacı ve kalkınma planı yazarı ve teşviklerle ilgili tez çalışması yapmış biri olarak elimden gelebilecek desteği vermeye hazır olduğumu belirtir, bu konuya ve sektörümüze gönül vermiş tüm kişi ve kuruluşlara bu zamana kadar yaptıkları ve yapacakları çalışmalar için teşekkürü bir borç bilirim. “Devir birlikte ve en çok katılımla ortak olarak neler yapabiliriz” dönemidir ve bunu sağlamamız hepimiz için gereklidir.

Saygılarımla,

Osman Kaya TURAN
SUADİYE İSTANBUL

CONSULTANCY SERVICES – SHIP INVESTMENT FEASIBILITIES – SNP

SHIPYARD REPRESENTATION (NEWBUILDINGS - DOCKING - REPAIRS – CONVERSIONS)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder