10 Şubat 2012 Cuma

Piyasalar, Ekonomi Haberleri ve Yanlışlar

Bugünlerde globalleşmenin de etkisiyle dünyaya ve dünyadaki gelişmelere daha çok odaklandığımız günler geçiriyoruz. Ekonomi haberlerine baktığımızda Yunanistan, Portekiz, İspanya, İtalya’dan başlayan yelpazede AB, Amerika, Çin hatta Japonya’daki gelişmeler hepimizi ilgilendiriyor. Ekonomistler gerek yerli gerekse yabancı bu konularda değerlendirmeler yapıyor, sanayicilerimiz ve bürokratlarımız da bu gelişmeleri takip ediyor.

Burada gördüğüm bir yanlışı sizlerle paylaşmak istiyorum. Dışarıdaki gelişmeleri takip etmek güzel, hatta ülkemizle ilgili tahminleri izlemek de mükemmel ancak bizler bu gelişmeler karşılığında neler yapacağız? Maalesef bu konuları düşünemiyor ve belki de düşünmek istemiyoruz. Çünkü dışarıdaki gelişmeleri izlemek daha kolay ve kendimize ait planlamalar ve aksiyon planları yapmak daha zor. Oysa ki dışarıdaki gelişmeler ne olursa olsun tabi ki bunlar önemli ancak bizler gereken önlemleri ve stratejileri geliştirmez isek, nasıl başarılı olacağız?

Ülkemizin genel problemi de bu; olayları akışına bırakmak, sonrasında akış doğrultusunda neler yapacağımıza karar vermek. Oysa ki bu süreçte zaman kaybediliyor ve aldığımız önlemler de geciken zamanlama nedeniyle her ne kadar zamanında alınsa başarılı olabilecek iken gecikme nedeniyle başarısız hale geçebiliyor. Kısaca biz karar verene kadar atı alan Üsküdar’a geçmiş oluyor.

Bu yazıyı okuyan çeşitli sektörlerdeki okurlara sormak istiyorum. Sizce şirketinizde ya da sektörünüzde bu konuda çalışmalar var mı, kısaca bir aksiyon planınız var mı? Vereceğiniz cevaplar şirketiniz ya da sektörünüzün geleceği hakkında size görüş verecektir umarım.

Araştırmalar iki tür hareket tarzının geleceğe zarar vereceğini göstermektedir. Bunlar;
  1.  Birbiriyle ve içsel çatışmalarla uğraşmalar,
  2.  Kurtarılmanın ya da gelişmenin sadece çevresel etmenlere bağlı olduğunu düşünme.
Diğer bir tarz olan geçici ya da günlük hareketler ve aksiyon planları diye adlandırabileceğimiz kısa vadeli ve üzerinde düşünülmemiş ya da en önemlisi genel bir aksiyon planın parçası olmayan yaklaşımlar olup, bunların ise kısa vadede olumlu etkilerinin olabileceği ancak uzun vadede zararlarının daha fazla olabileceği düşünülmesi gereken yaklaşımlardır.

Ekonomiyi yukarıdakiler doğrultusunda değerlendirebilmeniz temennisiyle iyi çalışmalar dilerim.

Saygılarımla,

Osman Kaya TURAN
SUADİYE İSTANBUL

CONSULTANCY SERVICES – SHIP INVESTMENT FEASIBILITIES – SNP
SHIPYARD REPRESENTATION (NEWBUILDINGS - DOCKING - REPAIRS – CONVERSIONS)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder